4 x 11 (+ 5)

Verder bouwen op de basis die in de voorgaande 3 x 11 jaar gelegd werd. Dat was de opdracht die CV De Berggeitte zichzelf oplegde bij de viering van het 33-jarig bestaan. En in de daaropvolgende elf jaar werden onder de opvolgers van jubileumprins Guido II (Corten) alle zeilen bijgezet, vaak tegen de verdrukking in, om die opdracht waar te maken.

Het ledenbestand van de Raad van Elf bleef op peil, omdat zich enkele nieuwe leden aansloten en omdat een aantal oud-prinsen na afloop van hun regeringsperiode de smaak van ‘vastelaovend’ zodanig te pakken hadden dat ze er per se bij betrokken wilden blijven. Ook het vinden van nieuwe prinsen bleek, hoewel een tamelijk groot deel van de Bemelenaren de muts en de scepter inmiddels gedragen had, niet echt een probleem. Carnaval lééfde nog steeds in Bemelen.

In 2009, twee jaar voor (Groot-)Margraten op zou gaan in (nog groter)Eijsden-Margraten, waren de Berggeitte weer aan de beurt om de gemeenteprins van Margraten te leveren. Een eer die te beurt viel aan prins Peter I (Urlings).

In de jaren daarna waren het vooral jeugdige prinsen die de scepter zwaaiden over de Berggeitte, wat nog een extra aanzet gaf tot de verjonging van de Raad van Elf. En met die verjongde raad konden de Berggeitte vol vertrouwen aan hun volgende jubileumfeest beginnen: de viering van het 4×11-jarig bestaan onder leiding van jubileumprins Cyril I (Bollen). Een feest dat gevierd werd samen met alle inwoners van het Berggeitte-rijk en tal van zusterverenigingen uit de verre omtrek.


Doorgaan, altijd maar doorgaan… Ook na 44 jaar bleef dat het evangelie van de Berggeitte. Niet dat alles op de oude voet doorging. Een vereniging die bij de tijd wil blijven zal zich aan veranderende tijden aan moeten passen. De Berggeitte waren – en zijn – daar niet bang voor.

Al in het eerste jaar na het jubileumfeest 4×11 mocht de Bemeler carnavalsvereniging een primeur in de boeken bijschrijven. Na 44 prinsen mocht in 2015 voor het eerst een prinses een jaar lang de scepter van het Berggeitte-rijk dragen (en zwaaien…): Christel I (Schlösser). Het werd een prachtig carnavalsjaar, en drie jaar, in 2018, later besloten de Berggeitte opnieuw een vrouw de macht in handen te geven: prinses Angelique I.

Wat er nog meer veranderde? Een verjongde Raad van Elf leidt logischerwijze ook tot ‘verjonging’ in de jaarlijkse activiteitenagenda. Alle activiteiten werden nog eens grondig tegen het licht gehouden, waarbij kosten, inkomsten en publieke belangstelling een rol speelden. Uiteindelijk werd besloten de koppeling van het uitroepen van de prins en het Awwieverbal – waarvoor de belangstelling in de loop der jaren minder werd – los te laten, en in plaats daarvan het uitroepen van de prins over te hevelen naar de carnavalszitting. Een ingreep die in het algemeen positief werd ontvangen.

Minder prettig, maar het zat er al een hele tijd aan te komen: het opheffen van de Berggeitjes. De vergrijzing van het dorp, en ten gevolge daarvan de terugloop van het aantal jeugdleden, leidde ertoe dat in 2017 Arne I en Luka tot laatste jeugdprinsenpaar van Bemelen werden uitgeroepen.
Wat ook veranderde: de Zoepnaze, sinds jaar en dag de vaste muzikale begeleiders van de Bemeler vastelaovend, stopten ermee. Het was, besloten zij, tijd voor de oude garde om op te stappen en plaats te maken voor een nieuwe generatie muzikanten. En zo maakte Bemelen op 22 november 2014 kennis met het Bemels Keteerke. Een enthousiaste club jeugdige muzikanten, vaak overigens wel met ‘roots’ in de Zoepnaze, nam het stokje over, en zorgde vanaf dat moment voor de onmisbare muziek in carnavalvierend Bemelen.

Er waren ook dingen die niet veranderden. Het carnavalsgezètsje, de ‘gekkekrant’ van de Berggeitte – ook wel betiteld als GekkigGeit – bleef ook na het 44-jarig bestaan (de eerste uitgave verscheen in 1974, dus reken maar uit…) de dorpsactualiteiten van Bemelen door een vastelaoves-kritisch oog beschouwen, of die actualiteiten gewoon zelf verzinnen en bijkleuren als ze er toevallig eens niet waren…

Al met al: carnaval in Bemelen leeft, de Berggeitte leven. De belangstelling voor de vastelaovend in Bemelen is er nog steeds, en als ook de jeugdige aanwas weer eens aan gaat trekken… Dan kunnen de Berggeitte vol vertrouwen uitzien naar het vieren van de volgende mijlpaal in de steeds langer wordende verenigingsgeschiedenis: het 5×11-jarig bestaan in 2025.

1 x 11 jaar

2 x 11 jaar

3 x 11 jaar

 

 

 

 

Terug naar historie