1 x 11

En toen was het 1981. Feest!

De Berggeitte bereikten hun eerste mijlpaal, het 1 x 11-jarig bestaan. Wat ooit als grapje begon, was een echte volwassen carnavalsvereniging geworden. De kinderjaren waren voorbij. Er was in elf jaar een traditie opgebouwd – al is elf jaar eigenlijk te kort om van een echte traditie te kunnen spreken – en een programma in elkaar gesteeld dat in grote lijnen tot op de dag van vandaag de leidraad in het Bemeler carnaval is gebleven.
Dat mag gevierd worden.
Eerste jubileumprins van de Berggeitte werd Gérard I (Rademaker). Daarmee werd niet alleen zijn hartewens vervuld, hij kreeg ook loon naar werken. Als eerste president van de Berggeitte had hij de vereniging immers zeer bekwaam door de groeipijntjes en stuipjes van de eerste jaren van haar bestaan geleid. Een prestatie die meer verdient dan een vetleren medaille.
“Gezien het daverende feestprogramma dat de vereniging op touw heeft gezet, blijkt wel dat men vastbesloten is om door te stomen naar 2 x 11 jaar Bemeler carnaval. In het rijke gemeenschapsleven van Bemelen heeft carnavalsvereniging de Berggeitte een plaats verworven welke niet meer weg te denken is. Bemelenaren, van harte proficiat met het jubileum van deze actieve vereniging!”, schreef ‘hoofdredacteur’ Frans Steijns in ’t gezètsje van dat jubileumjaar.

Gesterkt door dat schouderklopje stortte Bemelen zich in het feestgewoel. Met, speciaal voor de jeugd – ook toen al realiseerden de Berggeitte zich dat carnaval het voor zijn toekomst van de jeugd moet hebben – een dansavond met het wereldberoemde (in ieder geval in deze regionen) orkest The Hippy’s. Met natuurlijk – de band tussen de Berggeitte en de kerk is altijd een sterke geweest – een jubileummis. Met vanzelfsprekend – welk jubileumfeest kan zonder? – een receptie met aansluitend feestavond.

Maar dat eerste jubileumfeest van de Berggeitte stond toch vooral in het teken van het Bemeler Treffen. Honderden oud-Bemelenaren waren aangeschreven om nog één keer – het was aan de vooravond van de gemeentelijke herindeling – in de kleinste zelfstandige gemeente van Limburg bij elkaar te komen om samen met andere (oud) dorpsgenoten herinneringen op te halen en contacten te vernieuwen. Heel wat oud-inwoners maakten van die uitnodiging gebruik. Het werd een gezellige dorpsreünie, rond de wijnbar die speciaal voor deze gelegenheid in het gemeenschapshuis was ingericht.

1 x 11

Met dat Bemeler Treffen bevestigden de Berggeitte in feite wat het Bemeler carnaval spontaan al geworden was: een uitstekende gelegenheid voor (oud-)Bemelenaren om elkaar weer eens te ontmoeten. Ook vandaag de dag is carnaval, naast de kermis, een periode bij uitstek waarin de naar alle windstreken uitgezworven Bemelenaren – deels gedwongen uitgezworven, omdat er in het dorp maar erg weinig gebouwd werd (en wordt) – elkaar weer opzoeken, naar de thuisbasis terugkeren. Om naar de optocht te kijken, of gewoon om samen een pilsje te pakken. Om weer eens ‘oonder oes’ te zijn.

1 x 11

2 x 11 jaar

3 x 11 jaar

4 x 11 jaarTerug naar historie