3 x 11

Aan de vooravond van het feest rond het 33-jarig bestaan van CV de Berggeitte. Het laatste hoofdstuk van dit jubileumboekje. Maar, dat mogen we toch hopen, nog lang niet het laatste hoofdstuk van de Berggeitte, en zeker niet van carnaval in Bemelen.

Met 33 begint het (carnavals)leven pas, zou je kunnen zeggen. Maar tegelijkertijd – en heel wat carnavalsverenigingen in Limburg kunnen daarover meepraten – is de periode tussen het 33- en het 44-jarig bestaan vaak een moeilijke tijd voor een carnavalsvereniging. Een beetje als de overgang, zeg maar.

Er is in 33 jaar tijd en hele hoop opgebouwd en op de rails gezet, het programma stáát, de tradities zijn gevestigd, en dan is de verleiding vaak groot om stil te blijven staan. Het is immers toch goed zoals het gaat? Een verraderlijk moment. Want zoals alle verenigingen moet ook een carnavalsvereniging bij de tijd blijven, liever nog: met de tijd meegaan, dóórgroeien. Stilstand is achteruitgang.

De Berggeitte hebben in hun 33-jarige historie momenten van voorspoed – gelukkig heel veel – en momenten van tegenslag – gelukkig maar weinig – gekend. De momenten van voorspoed werden naar vermogen uitgebuit om het nog beter te gaan doen, de momenten van tegenslag werden benut om naar vernieuwing te zoeken, het programma en de presentatie aantrekkelijker te maken, het publiek opnieuw te binden. Van goede tijden profiteren, van slechte tijden leren. Die aanpak heeft, getuige wat de Berggeitte jaarlijks voor elkaar weten te krijgen in wat toch altijd nog een van de kleinste dorpsgemeenschappen in Limburg is, goed gewerkt. Menig dorp is jaloers op wat Bemelen met carnaval te bieden heeft.

Dat gevoel handhaven, dat niveau in stand houden en (waar mogelijk) verbeteren, dat zal de komende elf jaar, en hopelijk nog vele malen elf jaar daarna, de voornaamste opdracht voor de Berggeitte zijn. Verder bouwen op de basis die in de voorbije 3 x 11 jaar gelegd is. Gemakkelijk zal het niet zijn. Het verenigingsleven in het algemeen – en waarom zou een carnavalsvereniging de uitzondering op die regel zijn? – krijgt het van jaar tot jaar moeilijker. De betrokkenheid en de interesse nemen af, heus niet alleen bij de jeugd, en de kosten stijgen. Daar op een goede manier mee omgaan, dat is een uitdaging.

De Berggeitte gaan die uitdaging niet uit de weg. In de wetenschap dat ook de komende jaren voorspoed en tegenslag elkaar zullen afwisselen. Maar ook in de zekerheid dat ze altijd, zelfs in mindere tijden, kunnen rekenen op de steun van een hele brede laag van de dorpsbevolking. Zo hoort het ook. Want wat in 33 jaar is opgebouwd – niet alleen door de Berggeitte, maar door iedereen die op welke manier dan ook bij carnaval in Bemelen betrokken is (geweest) – mag niet ten gronde gaan. Dat kan dit dorp zichzelf niet aandoen.

Genoeg gefilosofeerd over de toekomst.

Eerst is er feest. Groot feest. Feest voor iedereen die het carnaval in Bemelen in het algemeen, en de Berggeitte in het bijzonder, een warm hart toedraagt. Jubileumprins Guido II (Corten) en zijn gevolg zijn er klaar voor. U ook? Dan schrijven we met z’n allen op zondag 16 november 2003 al vast een mooi eerste hoofdstuk voor het jubileumboek bij gelegenheid van het 4 x 11-jarig bestaan.

3 x 11

3 x 11

Jubilarissen:
Pierre Pittie (3 x 11 jaar)
Guus Urlings (3 x 11 jaar)
Math Huveneers (2 x 11 jaar)
Guido Corten (2 x 11 jaar)
Eugene Mourmans (2 x 11 jaar)
Marco Mourmans (1 x 11 jaar)

3 x 11

1 x 11 jaar

2 x 11 jaar

4 x 11 jaarTerug naar historie