De Geboorte

Het ontstaan van carnavalsvereniging de Berggeitte – en dus van het georganiseerde carnaval in Bemelen – hangt nauw samen met twee andere gebeurtenissen die voor de dorpsgemeenschap van groot belang waren: de opening van het gemeenschapshuis in 1969, en de oprichting van de sportstichting (voetbalvereniging FC Bemelen en handbalvereniging Vebios) in 1970.

Het gemeenschapshuis verschafte Bemelen voor het eerst de mogelijkheid om festiviteiten op iets grotere schaal te organiseren, iets wat tot die tijd eigenlijk alleen mogelijk was door een feesttent te huren. Maar een gemeenschapshuis vergt een flinke investering, en dat geld – plus de kosten van onderhoud – moet terugverdiend worden. Het is dus zaak de zaal goed bezet te krijgen, liefst met activiteiten die veel publiek trekken en dus veel omzet opleveren. Carnaval was in Bemelen een – zoals dat vandaag de dag heet – ‘gat in de markt’, dus dat leek de stichting gemeenschapshuis wel wat.

Pierre Huijts nam namens de stichting de uitdaging aan, en gaf daarmee – hoewel hij dat destijds waarschijnlijk niet kon voorzien – de eerste aanzet tot een jaarlijks terugkerend feest dat ‘zijn’ gemeenschaphuis de bijnaam D’r Geittesjtal zou opleveren. Hij benaderde harmonie Sint Laurentius (groot-aandeelhouder van het gemeenschapshuis), zocht stiekem een kandidaat-jeugdprins uit en sprak met zijn ouders, zette nog het een en ander in de steigers… En toen de ‘dolle dagen’ van carnaval 1970 aanbraken, was het zo ver. Bemelen kreeg zijn eerste carnavalsfeest. Voor kinderen.

Terug naar historie